DENİZ YILDIZLARI EML. Türk Edebiyatı

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
DENİZ YILDIZLARI EML. Türk Edebiyatı

Edebiyat hakkında merak ettiğiniz bilgiler bu platforumda :)


    FELSEFE VE EĞİTİM

    Emre ORHAN
    Emre ORHAN
    Admin


    Mesaj Sayısı : 217
    Kayıt tarihi : 18/03/09

    FELSEFE VE EĞİTİM Empty FELSEFE VE EĞİTİM

    Mesaj  Emre ORHAN Ptsi Mart 23, 2009 10:22 pm

    Genel felsefe, en genel ve sistematik tarzda realiteyi bir bütün olarak izah edip anlamaya teşebbüs ettiği gibi,eğitim felsefesi de,eğitimin gaye ve hareket tarzlarını seçmemize rehberlik eden genel kavramlar vasıtasyla eğitimin bütünlüğünü yorumlayarak anlamaya çalışır. Genel felsefe,farklı bilimlerin buluşlarını tanzim ettiği gibi eğitim felsefesi de bu buluşların eğitimle alakaları nisbetinde yorumlarını yapar. Bilim nazariyelerinin eğitim istidlalleri ile direkt bir alakası yoktur. Onlar ilk önce felsefi bir deneyimden geçmeksizin eğitime uygulanamazlar.”
    Bu izahlardan sonra diyebiliriz ki; bir eğitim felsefesi vardır. Eğitimle felsefe, eğitim felsefesinde buluşmakta ve ortak meselelerini çözmektedirler. ”Eğitim felsefesi, eğitim meselelerinin genel felsefi nitelikte olduğu nisbette genel felsefeye dayanır. Mevcut eğitim hareket veya fikirlerini şu genel felsefi meseleleri tetkik etmediği müddetçe, yenileri ile kritize edemeyiz:
    1.Eğitimin önderlik etmesi gereken iyi hayatın niteliği,
    2.Eğittiğimiz insan olduğu için insanın kendi tabiatı,
    3.Eğitim bir içtimai ameliye olduğu için, toplumun tabiatı,
    4.Bütün ilimlerin anlamaya çalıştığı,nihai realitenin özelliği.
    1)Perennialism
    2)Essentialism
    3)Realist Eğitim
    4)Progressivizm
    5)İdealist Felsefe ve Eğitim

    “Faşist eğitim felsefesinin idealizmle bir alakası olduğu gibi, muhtemelen komünist felsefenin, realizmle daha yakın bir alakası vardır.“ Fakat komünist felsefenin de temelinde idealizm yatar. Hegel, Marx’ı ne kadar etkilemişse komünist felsefe de idealizme o nisbette dayanır. Fakat biz buna, maddeci idealizm diyoruz. Öyle ise, idealizm eğitiminin iki kısma ayrılması gereklidir.

    1)Maddeci İdealizm
    2)Mücerret İdealizm
    Komünist eğitim felsefesi idealizmden ne kadar kaçarsa , o kadar ona yaklaşıyor. “Komünizmin ilk teorisyeni olan Marx, kendi sistemindeki fikir tohumlarından dolayı, idealisti olan Hegel’e minnettardır. Fakat komünizmin bazı doktrinleri kesinlikle realistliktir.”
    6)Komünist Eğitim Felsefesi
    Komünizmin felsefesi, nasıl ki ekonomiyi merkeze alıp, diğer müesseseleri onun üzerine bina ediyorsa, başka bir deyimle, ekonomi alt yapıyı, din ahlak, hukuk, sanat ve eğitim gibi müesseseler üst yapıyı teşkil ediyor. Alt yapıda meydana gelen değişmeler üst yapıyı da etkiliyor. Böylece eğitim de ekonomiye göre şekil almaktadır.
    Fiziki çevrenin,öğrenciyi etkileyen en önemli yönü ekonomidir. Komünist felsefenin ana ilkesi, maddi üretim şekli, sosyal ve siyasi müesseselerin niteliğini tayin etme meselesidir. Eğer insan, kurduğu müesseselerin, saf aklın mahsulleri olduğuna inanırsa aldanır. Binaenaleyh, komünist, İyi şeylerin değeri onlara harcanan emekle ölçüleceğine inandığı gibi, emeğin eğitimde önemli rol oynaması gerektiğine de inanır.
    7)Maddeci İdealist Görüşün Eğitimdeki Temel Özellikleri
    İdealist Eğitim
    9)Mücerret İdealizm Eğitimi
    10)Reconstructionism(Yeniden İnşacı Eğitim)
    11)Faşizm
    12)Demokrasi

      Forum Saati Ptsi Mayıs 06, 2024 12:48 pm